Spagetti, penne, fusilli, farfalle – ez csak néhány a legtöbbek által ismert tésztafajta közül. Kevesen tudják, de Olaszországban közel 300 tésztát és többféle elkészítési módot is megkülönböztetnek: mindegyik alap más ételhez és alkalomra való.
Bár a tészta sok országban csak köretként szolgál, az olaszok számára a tésztaételek magát a főfogást jelentik. Ezek a fogások ma már más országokban is népszerűek, hiszen rengeteg előnnyel jár az elkészítésük és a fogyasztásuk. Bár a pizza kétségtelenül a házhoz szállítás egyik leggyakrabban rendelt étele, érdemes a tésztaételeket is jobban megismerni!
Ezért szeretjük annyira a tésztaételeket
Gyors és egyszerű
A különböző nemzetek konyhái közül az olasz világszerte népszerű. A legtöbb hely étel-ital kínálatában szerepelnek a tésztaételek, de sokan otthon is szívesen elkészítik őket. Nem csoda, hiszen nemcsak finomak, hanem könnyen és gyorsan elkészíthetők: a főzésükhöz nincs szükség gyakorlott konyhai tudásra, speciális gépekre vagy felszerelésre – így akár kezdőként is bátran nekivághatsz az olasz tészták elkészítésének. Mivel a tészta a kifejezetten olcsó alapanyagok közé tartozik, így tényleg nincs nagy tétje annak, ha belevágsz a kísérletezésbe.
Személyre szabható fogások
Elsőre talán monotonnak tűnhet az olasz konyha, azonban a tésztaételek rengeteg verziója közül válogathatsz! Nemcsak magát a tésztát választhatod ki hangulatod szerint, de számtalan szósz, feltét és elkészítési mód mellett is dönthetsz: a tésztát főzheted puhára, de csinálhatod al dente módon is – azaz úgy, hogy nem főzöd meg teljesen.
Ráadásul időt is spórolhatsz, ha magát a tésztát megfőzöd pár napra előre, majd minden nap valamilyen más, friss feltétet készítesz hozzá.
Allergénmentes verzió
A tradicionális tészta receptje ugyan pofonegyszerű – hiszen mindössze tojás, liszt, só és némi víz kell hozzá – de sajnos egyre többen érzékenyek a lisztre és/vagy a tojásra.
Szerencsére ma már azoknak sem kell lemondaniuk az olasz ízekről, akik gluténérzékenyek, hiszen allergénmentes alternatívák közül is lehet válogatni! Ilyen például a durumtészta, amit teljes kiőrlésű lisztből, tojás felhasználása nélkül készítenek. Ez a tésztafajta laktató, mégis kalóriaszegény és egészséges. Tökéletes választás, ha szeretnél magadra egy kicsit jobban odafigyelni!
Vegetáriánusok is fogyaszthatják
Az olasz tésztaételek hallatán sokan rögtön a lasagnéra, vagy a bolognai spagettire gondolnak, pedig a fogások palettája nagyon széles, így vega verziók közül is választhatsz!
Népszerű húsmentes alternatíva például az aglio olio, aminek az egyszerűsége a nagyszerűsége: ez a feltét mindössze egy kevés olívaolajat, fokhagymát és chilli paprikát takar. De dönthetsz akár a bazsalikom és fenyőmag alapú pesto szósz mellett is – vagy akár te magad is elkészíthetsz egy saját szószt. A végeredménynek csak a fantáziád szabhat határt!
Bár a legtöbben a pizzára és a bolognai spagettire asszociálnak az olasz konyha hallatán, a tésztaételek palettája valójában jóval színesebb, mint azt sokan gondolják. Mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő fogást, ráadásul ma már a lisztérzékenyek és a vegetáriánusok is találnak olyan alternatívákat az étlapokon, amik közül gond nélkül válogathatnak.