Manapság soha nem látott mennyiségű lehetőség áll rendelkezésre, ha változatosan szeretnénk enni. Számos applikáción keresztül lehet ételt rendelni a mindenmentestől a húsimádóig, zavartalanul kísérletezhetünk más nemzetek konyháival, az interneten pedig receptes oldalak kész hadserege várja, hogy végre elkészítsük őket. De mit tegyünk, ha bizonytalanok vagyunk a konyhában, vagy ha egyszerűen nem fér bele az életünkbe, hogy fakanalat ragadjunk?
Szerencsére ekkor sem kell lemondani a házias ételekről, hiszen minden fogásra találhatunk olyan megoldásokat, amiket gyorsan és egyszerűen megvalósíthatunk. Inspirálódj könnyen elkészíthető, finom ötleteinkből, aztán irány a konyha – garantáljuk, hogy nem fogsz csalódni!
Gyors reggelik
A reggeli a nap legfontosabb étkezése – de ha te sem vagy az a pacsirta-típus, leragadt szemhéjakkal kóvályogva bizony nem is olyan egyszerű összehozni egy egészséges és vitaminokban gazdag reggelit abban a pár percben, ami ilyenkor rendelkezésre áll.
Az ezerarcú zab
A zab az egyik legegészségesebb választás, ha reggeliről van szó! Lassú felszívódású szénhidrátként bőven ellát a napodhoz szükséges energiával, mégsem dobja meg a vércukrod, gazdag rosttartalma miatt pedig kiváló hatással van az emésztésre és az anyagcserére is, így a fogyni vágyók is bátran fogyaszthatják.
Egy bögre zabpehelyhez adj nagyjából két bögre folyadékot (tejet, növényi tejet vagy akár csak forró vizet), hagyd állni néhány percig, és indulhat is az ízesítés – a te szád ízének megfelelően! A variációk száma szinte végtelen: csokis, gyümölcsös, magvas, kókuszos, étcsokis vagy mogyoróvajas – csak rajtad áll, milyen finomságokkal indul a reggel!
Négyperces omlett-szendvics
A reggelik megkerülhetetlen sztárja a tojás: rántottaként, tükör- vagy főtt tojásként is finom, persze ha van időd pepecselni az elkészítésével, és még a serpenyőt is el tudod öblíteni indulás előtt. De tudtad, hogy akár mikróban is megcsinálhatod?
Ezt a receptet könnyen megjegyezheted a visszatérő, mágikus négyes számról. Verj fel villával négy darab tojást, dobj hozzá felkockázott sonkát és némi lilahagymát. Adj hozzá egy deci tejet, sózd-borsozd-paprikázd tetszés szerint, és öntsd át egy kimargarinozott, mikrózható tálba. Tegyél a tetejére folpackot, és négy percre tedd be a mikróba.
Ha letelt az idő, szórj reszelt sajtot a tetejére, várj, amíg egy picit kihűl, és már töltheted is bele a zsömlébe vagy egy friss, ropogós bagettbe. Ha mellé teszel néhány paradicsomot vagy némi friss salátát, már kész is a kiadós, gyors és eszméletlenül finom reggeli!
Egyszerű ételek ebédre vagy vacsorára
Van, hogy az ember sokfogásos, gyertyafényes étkezésre vágyik, de a hétköznapokban azért jól jönnek a seperc alatt elkészíthető, bármikor bevethető ételek is.
A mindent vivő tészta
Egyszerű, olcsó és a világ legtöbb konyhájában központi szerepet játszik – kell ennél több? Ráadásul a tésztaételek rendkívül laktatóak, így akkor sem kell órákig a konyhában robotolnod, ha egy nagyobb baráti társaságot látsz vendégül.
Ha olasz ízvilágra vágysz, válaszd a paradicsomos, oregánós szószokat, ha pedig gyerekkorod menzás emlékeit szeretnéd felidézni, készíts sajtos-tejfölös, mákos- vagy grízes tésztát! Ez a fogás bármeddig variálható: amíg a tészta megfő, azalatt pont kitalálhatod, hogy épp mihez lenne kedved.
Könnyű sült zöldségek
Ha valami könnyedebb ételre vágysz, vagy éppen diétázol, a vega sült zöldségtál megfelelő választás lehet egy kímélő vacsorához. Hámozz meg és karikázz fel minden zöldséget, amit szívesen megennél (tök, cukkini, répa, burgonya, paradicsom, paprika stb.) és rétegezd bele egy hőálló tálba. Fűszerezés után borítsd be alufóliával, és süsd 200 fokon körülbelül 20 percig.
Ha tovább bolondítanád az ételt, sütés után tegyél a tetejére tejfölt, arra pedig reszelj sajtot, és még 10 percre dugd vissza a sütőbe. Végeredményként egy mediterrán hangulatú, laktató, mégis diétás és finom ételt kapsz majd!
Egészséges és finom
Mindenki tudja, hogy a saláta a diétázók legjobb barátja, hiszen amellett, hogy szinte alig van benne kalória, a friss zöldségeknek köszönhetőn vitamin- és ásványi anyag raktáraink feltöltéséről is gondoskodik. A zöldségek kombinációjával végtelen fajta salátát hozhatunk létre, az egyszerű uborka és fejes saláta vonaltól egészen a körtés-mézes-kecskesajtos variációkig.
Saláta zellerből, almából és sárgarépából
Reszelj le egy közepes almát, egy sárgarépát és egynegyednyi zellergyökeret. Sózd-borsozd, és ha kedved tartja, bolondítsd meg növényi olajjal vagy egy kis almaecettel. Keverd össze, és már kész is!
Fitnesz sali
Ha olyan ételt szeretnél, ami nem csak az ízével, de a látványával is gyönyörködtet, ez a színpompás saláta biztosan tetszeni fog! Moss meg és apríts fel 1 jégsalátát, néhány paradicsomot, kígyóuborkát, paprikát, adj hozzá egy konzervkukoricát, és némi friss zöldfűszert, például újhagyma zöldjét.
Egy pohár joghurtot lazíts fel egy kevés vízzel, ízesítsd fokhagymával, kaporral vagy zöldfűszerekkel, és öntsd vele nyakon a salátádat. Jó étvágyat!
Készítsd el pillanatok alatt, és vidd magaddal
Ha már reggel tudod, hogy hosszú napod lesz, érdemes úgy készülnöd, hogy legyen nálad egy kis harapnivaló, így elkerülheted a gyorséttermek egészségtelen ételeit is. Ha egy zárható kis műanyagdobozban viszel magaddal egy kis tízórait vagy uzsonnát, garantáltan jól bírod majd az egész napos terhelést!
Tortillatekercs
Az egyik leggyakoribb, főétkezést kiegészítő étel a szendvics, elképesztő népszerűsége miatt viszont lépten nyomon találkozunk vele. Ha már unod az egyszerű szendvicseket, szerezz be egy csomag tortillát, és pakold meg minden jóval, amit csak szeretsz. Készíts krémsajtos, tonhalas, sonkás, szalámis, vagy zöldségektől roskadozót, a feltekert tortillák praktikus tárolásuknak köszönhetően tökéletes társaid lesznek a nap során, bárhová is vezessen az utad.
Egészséges nasi
Ha szeretnél bűntudat nélkül nassolni az étkezések között, vigyél magaddal csíkokra vágott répát, uborkát és egy kis tálka humuszt! Az így rögtönzött mártogatós gyorsan elveszi az éhséged, de nem telít el annyira, hogy emiatt ne tudj időben vacsorázni.
Egy dologra azonban vigyázz – ha kipróbálják a kollégáid, hamarosan dupla adag zöldséget pucolhatsz majd reggelente!
Isteni desszertek kevesebb mint 10 perc alatt
Tele hassal majdnem olyan rossz főzni, mint éhesen, de ha ismersz néhány tuti receptet, akkor nem kell édesség nélkül maradnod akkor sem, ha csak nagyon kevés időd van a konyhában.
Banánfagyi
Ha valamilyen hűsítő, mégis diétás finomságra vágysz, a pofonegyszerű banánfagyit neked találták ki! Karikázz fel egy banánt, és tedd a mélyhűtőbe minimum 20 percre. Ha már kellően lehűlt, adj hozzá egy fél bögre tejet, egy nagy kanál kakaóport, illetve némi édesítőt vagy mézet, és turmixold őket össze jó alaposan. Krémes, habos, fagyiszerű finomságot kapsz majd, amiből könnyen varázsolhatsz magadnak csokis shake-et is, ha még több tejet és kakaót adsz hozzá!
Lusta almafánk
Ennek a receptnek az egyetlen nehézsége, hogy egy picit előre kell benne gondolkodni: előző este reszelj le egy egész almát, adj hozzá egy-két kanál cukrot vagy édesítőt, 50 ml kefirt/joghurtot, egy csipetnyi sót, egy késhegynyi szódabikarbónát, és pár evőkanál lisztet.
Keverd össze, fedd le és tedd a hűtőbe éjszakára. Reggel hevíts olajat egy serpenyőben, majd anélkül, hogy újra megkevernéd a masszát, tegyél egy evőkanálnyit a serpenyőbe, és süsd addig, míg mindkét oldala aranybarnára nem pirul.
Hasznos tippek a gyors főzéshez
Ha csak kevés időd van a konyhában, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanod:
- Tervezz alaposan, kivitelezz gyorsan! A gyors főzés az átgondolt bevásárlásnál kezdődik, hiszen a legegyszerűbb receptek is nehézkessé válnak, ha azon kell agyalnod, hogy mivel helyettesítsd a krémsajtot vagy a paradicsomszószt.
- Válassz olyan ételeket, amikhez viszonylag kevés előkészület szükséges (pl. egytálételek, bögrés sütik, stb.), így nem megy el az értékes időd a mosogatással és a konyha rendbe rakásával.
- Ne ilyenkor akard megváltani a világot! Ha kevés az idő, valami olyat készíts, amit már jól begyakoroltál, így sok stressztől megkímélheted magad.
- Néha engedd el magad! A legszigorúbb diétába is belefér, hogy alkalmanként mélyhűtött pizza vagy gyorséttermi hamburger kerüljön az asztalra – persze csak ha nem csinálsz belőle rendszert.
Végül pedig a legfontosabb, hogy légy magaddal türelmes, ha még kezdő vagy a konyhában. Senki sem születik mesterszakácsnak, de némi gyakorlással igazi sikereket lehet elérni, a családod – és a pénztárcád – pedig biztosan meghálálja majd a próbálkozásokat!